VERDUURZAMEN IN KLEINE STAPPEN

Momenteel wordt u als koopwoningbezitter gestimuleerd, door de overheid, om uw woning te verduurzamen. Wanneer u een oudere woning bezit, heeft u mogelijk al enkele maatregelen genomen om het comfort van uw woning wat te verbeteren, maar de overheid vindt dit eigenlijk nog niet genoeg, omdat op deze wijze de klimaatdoelstellingen helaas niet bereikt kunnen worden.

Een deel van de woningbezitters maakt al gebruik van de mogelijkheid om zich tegen, een gereduceerd tarief, te laten adviseren door een energieadviseur. Om daarna, met subsidie van de overheid, hun woning te laten isoleren en/of een duurzame installatie te laten plaatsen.

Mogelijk is het voor u een beetje geruststellend dat bijna alle koopwoningbezitters ervoor kiezen om de verduurzaming in stappen te doen. Het is dus helemaal niet nodig om een grote lening af te sluiten, om zo de woning in één keer ingrijpend te verduurzamen.

Misschien vindt u het juist allemaal veel te snel gaan, waardoor het u juist afgeschrikt om maatregelen te nemen. Weet echter ook dat u niet de enige bent die momenteel nog zo denkt. Ook voor mij, als inmiddels gediplomeerd energieadviseur, geldt dat het heel geleidelijk is begonnen met kleine stappen.

Ik behoor tot de “groep” die van huis uit heeft meegekregen dat je eerst moet sparen alvorens je iets kunt kopen. Het kopen van onze eerste nieuwbouwwoning, in 1989, was hierop een uitzondering. Echter was er wel meteen het bewustzijn om de hypotheekschuld binnen redelijke termijn (liefst versneld) af te lossen.

Om extra af te kunnen lossen was het handig om te weten wat er maandelijks overbleef. Zo zijn we onze maandelijks uitgaven gaan bijhouden, zodat we wisten wat er aan het eind ongeveer overbleef. We zijn toen ook begonnen met het wekelijks noteren van gas-, water- en elektriciteitstanden om te kijken of daar nog wat te besparen was.

Door het bijhouden van standen werden wij onbewust gestimuleerd om op het energieverbruik te letten. Deze wekelijkse korte handeling leverde al vrij snel een besparing op van het energieverbruik. Zo werd de verwarming niet te hoog gezet; kozen we voor spaarlampen; kwam er een dag-/ nachtstroommeter; en werden ook de slaapkamerramen voorzien van dubbelglas.

Zoals u ziet is het niet ongewoon om het verduurzamen te starten met kleine maatregelen. Door te beginnen met het bijhouden van de gas-, water- en elektriciteitstanden, zal u vrij snel merken dat u uw gedrag onbewust gaat aanpassen. Hiermee lever je al een kleine positieve bijdrage aan het terugdringen van het energieverbruik. Je bespaard er daarnaast ook nog geld mee (zie bijvoorbeeld ook https://mindergas.nl/ ).

Verduurzamen is dus niet alléén je woning isoleren, en zonnepanelen plaatsen, maar ook je gedrag een beetje veranderen. Naast het noteren van meterstanden hebben we ook nog 10 volgende maatregelen om mee te beginnen, zonder dat het u veel geld kost:

Twee uur voor slapen gaan thermostaat op 17oC instellen;

Slaapkamerramen maximaal 15 min. open in “stookseizoen”;

In voorjaar en najaar een trui aandoen i.p.v. verwarming hoger;

Tochtband plaatsen rondom deuren;

Gordijnen / rolluiken dichthouden in stookseizoen;

Verlichting uit in ruimtes, waar niemand verblijft;

Spotverlichting vervangen voor Ledverlichting;

Waterbesparende douchekop;

Minder lang douchen (tijdens inzepen douchekraan uit);

Radiatorfolie achter radiatoren;

Eric Franssen

Voorzitter

SEEN20.nl

Wed, 02 December